BLOGS
Kun je dansen met angst?

Hoe doorbreek je de verlammende werking van angst? Het is een vraag die mij al een tijd bezighoudt. De aanleiding daarvoor was een indrukwekkende dans, die ik in het theater zag. De indringende muziek, de expressieve dansers en bijzondere performance, alles komt binnen. Angst gaat als een siddering door de zaal. Angst is een onruststoker, een emotie die graag een eigen leven leidt. 

Angst speelt ook een belangrijke rol tijdens een verandering in jouw organisatie. Bestaande afspraken wijzigen. Nieuwe rollen worden gevraagd. Andere werkwijzen vastgelegd. Maar angst houdt de verandering vaak tegen. De stem van (zelf)twijfel laat van zich horen. Wat zou er kunnen gebeuren als… En vaak plopt dan het slechtste scenario je gedachten binnen.

Ik heb een aantal tips verzameld die ik graag met je deel.

Spreek je angst uit. Om de dienstverlening, producten of de interne organisatie te verbeteren treed je buiten vertrouwd terrein. Je doet een beroep op je creativiteit en probeert nieuwe invalshoeken uit. En ja dat is spannend. Benoem deze spanning, daarmee zet je de weg open naar nieuwe mogelijkheden. 

Neem ieder idee serieus. Vaak begint het helemaal niet zo perfect. Het begint met een idee. En wanneer je dat idee aandacht geeft kan het groeien. Het komt niet volmaakt uit je gedachten, maar is een proces van proberen, reflecteren en bijschaven. Daarbij is vertrouwen de belangrijkste bouwsteen om de nieuwe situatie kans te geven.

Breng anderen op de hoogte van jouw ideeën. Vertrouw op de waarde van wat jij weet. Vertel erover tijdens een overleg of vergadering. Laat je niet tegenhouden door wat anderen er van zouden kunnen vinden. Durf je eigen stem te laten horen.

Sta open voor de ander. Wanneer er iets gebeurt dat jou verbaast, stel je oordeel dan uit. Stel bijvoorbeeld de vraag: “wat maakt dat je voor deze aanpak kiest, wil je daar iets over vertellen?” Hierdoor neem je bewust een nieuwsgierige houding aan. Je zult zien dat dit energie geeft. Op deze manier kun je krachten bundelen en kijk je samen naar alternatieven en meer mogelijkheden.

Laat je niet leiden door kritiek of tegenvallers. Het is onmogelijk om iets goeds te maken door het probleem te omzeilen, door te proberen het moeilijkste werk over te slaan. Als je dat probeert te vermijden wordt het vaak gepruts en behoudend. 

Vertrouw op de kwaliteiten van je team, op de onderlinge samenwerking en dat het team in staat is om problemen op te lossen. Maar ook in staat is om iets los te laten wanneer het niet werkt. 

Nu je dit hebt gelezen, ben ik nieuwsgierig naar jouw ervaring. Wat gebeurt er bij jou als je, ondanks je angst voor het onbekende, toch open staat voor de nieuwe situatie? Durf je dan toch in beweging te komen?