BLOGS
Iedereen is creatief

Creativiteit intrigeert mij enorm. Hoe werkt het? En waarom lijkt de een meer creatief dan de ander? En dan doel ik niet alleen op de creatieve beroepen. De een bestempelt een situatie gauw als ingewikkeld. De ander ziet alles als kans en lijkt een reservoir aan opties tot zijn beschikking te hebben. 

Al jaren zeggen anderen tegen mij dat ik creatief ben. Ik vind dat normaal. Dat is toch niet bijzonder? Inmiddels realiseer ik mij dat dit een van mijn onderscheidende vermogens is. Helemaal vreemd is het niet, ik kom uit een creatief gezin. Mijn vader is kunstenaar en wat zeker heeft geholpen is dat bij ons thuis niet snel iets gek was. We associeerden er vaak op los. Ideeën werden nooit veroordeeld, maar verwelkomd en we werden aangemoedigd om ze te onderzoeken. 

Proces van creatief denken

Ik associeer graag en doe dingen graag net anders dan anderen. Maar soms zit ik vast in mijn eigen gedachtestroom, komen er geen nieuwe ideeën en lukt het me niet om er nieuwe energie aan toe te voegen. Maar sinds ik veel weet over het proces achter creatief denken, weet ik wat ik op een ‘vastdenk’-moment kan doen. Ik weet waar te beginnen en ken de regels en valkuilen.  Nu ik weet hoe het proces werkt kan ik het actief toepassen. En ik merk hoe handig dat is als ik zelf niet uit de groef kom.

Ja, ook jij!

Ik geloof dat ieder mens creatief is, de een misschien iets meer dan de ander. Maar ik geloof dat creatief oplossend denken een vaardigheid is die we vanaf onze geboorte hebben en inzetten. We herkennen wat bruikbaar is en vormen het om tot iets van onszelf. Eigenlijk een proces van kijken, kopiëren en creëren. Kinderen vinden dat heel normaal tot ze leren dat het na-apen heet. En op school leren we op jonge leeftijd al dat afkijken niet mag. 

Zeker nu meer geautomatiseerd wordt

Enerzijds hoort het bij opgroeien en zorgt het ervoor dat we logisch leren denken. Maar als je niet oppast, maak je creativiteit steeds minder belangrijk. En dat is volgens mij in de huidige tijd niet verstandig. Nu steeds meer geautomatiseerd wordt, is juist ons creatieve denkvermogen ons onderscheidend vermogen!