BLOGS
Er zit kracht in een cijfer boven de 8

Wat heb je nodig om een verandering te laten slagen? We zien het keer op keer gebeuren, de directie, het team of jijzelf besluit dat er iets moet veranderen. Met de beste bedoelingen, daar zijn we van overtuigd. Actieplannen worden geschreven. En het staat regelmatig op de agenda van het teamoverleg. So far, so good.

En dan verstrijkt de tijd, andere agendapunten krijgen voorrang en na een paar maanden blijkt er eigenlijk weinig tot niets veranderd te zijn. Want veranderen, waarom zou je? De wetenschap heeft allang aangetoond dat de natuur, en dus ook ons hoofd, streeft naar continuïteit. De moeite die het kost om echt te veranderen, om het bekende los te laten, wordt enorm onderschat. 

Zeg eens eerlijk tegen jezelf, hoe belangrijk vind jij de verandering eigenlijk? Welk cijfer hoort daarbij? Hoe hoger het cijfer, hoe belangrijker de verandering voor je is.  

Excuses en beperkende gedachten

Geef je lager dan een 8? Geloof ons, het is niet belangrijk genoeg voor je en ergens tijdens het traject dat gaat volgen, zullen jouw oerinstincten en behoefte aan continuïteit het van jouw verlangen winnen. Je begint samen vol energie en vertrouwen, maar ergens gaan excuses, beperkende gedachten of faalangst het overnemen.

Niet krachtig genoeg

Sta jij op het punt om samen met je team een vernieuwing te starten? Check dan eerst wat voor cijfer jouw team écht geeft voor de probleemstelling. Is het gemiddelde lager dan die 8? Begin er niet aan! Er kunnen drie dingen aan de hand zijn:

– De noodzaak die jij ziet, is eigenlijk helemaal niet zo groot. Laat het los. Ga samen met je team voor iets waar iedereen wel met 110% achter staat.

– Je hebt onvoldoende tijd besteed aan het laten zien waarom deze vernieuwing zo enorm waardevol is in jullie team. Je weet dan meteen wat je te doen hebt.

– Als laatste is het mogelijk dat je verlangen, je probleemstelling, niet krachtig genoeg is verwoord. Dat er nog iets anders onder schuilgaat. Onderzoek dat en formuleer de probleemstelling opnieuw totdat er een dikke vette voldoende wordt gegeven!

Nieuwe gewoontes eigen maken

Geef je een 9, een 10 of misschien wel een 11? Dan is er noodzaak en heb je er veel voor over om de vernieuwing te laten slagen. Er zit kracht in een cijfer boven de 8! Hoewel je misschien oude overtuigingen moet loslaten en nieuwe gewoontes eigen moet maken, met een hoog cijfer ben je bereid om ervoor te gaan en geef je minder snel op bij wat tegenslag.

De noodzaak om door te zetten

Naast het hoge cijfer helpt het om glashelder voor ogen te hebben wat de vernieuwing kan opleveren. Waarom is het cruciaal voor de kwaliteit van het team en de organisatie? Schrijf het op en maak het bij voorkeur zichtbaar voor alle betrokkenen. Dat geeft je de mogelijkheid om, zodra het even moeilijk wordt, direct de noodzaak weer te voelen om door te zetten.